Normaal zijn er voor de voortplanting van zoogdieren een twee ouders nodig: vrouwelijk en mannelijk. Chinese onderzoekers zijn er in geslaagd om met celmateriaal van twee mannelijke muizen jongen te laten ontstaan. Dezelfde onderzoekers presenteerden in 2018 de eerste muizen die uit twee moeders zijn geboren.
Bij eerdere pogingen muizen te laten ontstaan uit cellen van twee vaders gingen de dieren kort na de geboorte dood. Dit heeft te maken met de activiteit van de genen die de jongen van beide ouders krijgen. Bij een gewone bevruchting is de activiteit van vrouwelijke en mannelijke genen niet altijd gelijk. Bij pups die ontstaan uit genen van alleen vrouwtjes of alleen mannetjes moet dit verschil in activiteit via genetische technieken worden nagebootst.
Misvormde pups
In de experimenten van 2018, met alleen vrouwelijke cellen, is dat gelukt. Maar dezelfde techniek werkte niet bij de mannelijke cellen, waardoor de embryo’s zich niet goed ontwikkelden en er misvormde pups geboren werden. Na een aanpassing werd ongeveer 12 procent van de pups levend geboren, en enkele dieren werden zelfs volwassen. Maar ze vertoonden wel problemen door een te sterke groei, en de dieren waren steriel.
De experimenten leveren volgens de onderzoekers ook informatie op over aangeboren afwijkingen bij mensen, die vaak ontstaan door te grote of te kleine activiteit van genen tijdens de ontwikkeling van het embryo. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell.