Donaties voor juridische bijstand aan migranten hoger tijdens eerste termijn Trump

Associate Professor of Sociology aan UCSC Juan Pedroza.

De verbale aanvallen van Donald Trump op migranten hadden rond zijn vorige verkiezing, in 2016, een interessant effect: organisaties die vluchtelingen juridische bijstand leverden kregen aanzienlijk meer donaties. Dat compenseerde de kortingen die Trumps regering doorvoerde voor deze non-profits.

Dit blijkt uit onderzoek door sociologen van de universiteit van California in Santa Cruz, dat deze maand is gepubliceerd in het tijdschrift International Migration Review. Zij doken in de financiële gegevens van de organisaties die vluchtelingen juridisch bijstonden en zagen een stijging in donaties die hoger was dan van donaties aan andere non-profits in dezelfde periode. Dit laat volgens de onderzoekers zien dat een brede groep in de bevolking door te doneren zich verzette tegen het negatieve beeld dat Trump van vluchtelingen gaf.

De vraag is natuurlijk wat er nu gebeurt: ook in de aanloop naar zijn tweede termijn keerde Trump zich weer sterk tegen migranten. Of het de organisaties die hen bijstaan weer lukt om voldoende steun te krijgen is moeilijk te voorspellen. ‘De tijd zal het leren’, aldus Associate Professor of Sociology aan UCSC Juan Pedroza. Zie ook dit nieuwsbericht.

Een nieuwe functie…

      Geen reacties op Een nieuwe functie…

Sinds enkele weken heb ik er een nieuwe functie bij: schrijven voor Kerkasiel kampen. Het is geen wetenschap – mijn specialisme – maar ik heb wel een aantal stukken geschreven die deels gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en andere complexe informatie. Daarnaast interview ik voorgangers en bezoekers die meedoen aan het kerkasiel.

Kerkasiel betekent in dit geval dat een asielzoekersgezin dat zou worden uitgezet in het kerkelijk centrum ‘Open Hof’ verblijft. Omdat daar nu een doorlopende dienst (24/7) plaatsvindt mag de politie er niet naar binnen komen. De reden waarom de kerk dit doet is dat drie van de vier kinderen geen enkele herinnering hebben aan hun ‘thuisland’ – twee zijn er in Nederland geboren.

Kinderpardon

Er zijn verschillende rapporten die op basis van onderzoek laten zien dat uitzetting van kinderen na pakweg vijf jaar zeer schadelijk is voor hun ontwikkeling – het gezin in de kerk zit al 11 jaar in de procedure. Daarom wil de Open Hof via het kerkasiel een ‘noodklok’ luiden, die hopelijk in Den Haag gehoord wordt. Eind 2018/begin 2019 vond er ook zo’n kerkasiel plaats in Den Haag. Dat leidde uiteindelijk tot een kinderpardon.

Bijna vanaf de start ben ik vijf tot zes keer per week in de doorlopende dienst aanwezig. Waarom? Een bezoeker die ik interviewde vertelde dit: ‘Overheidsbeleid kan in incidentele gevallen onrechtvaardig uitpakken, dan moet je opstaan.’ Dat opstaan doe ik door regelmatig aanwezig te zijn in de diensten, en door korte berichten en langere verhalen te schrijven voor de organisatie van het kerkasiel. Net als alle medewerkers van het kerkasiel (honderden predikanten en nog eens zoveel gastvrouwen en -heren) die dag én nacht de dienst gaande houden doe ik dat op vrijwillige basis. En, zoals een andere bezoeker zei: ‘Er is geen reden om niet je stem te laten horen!’

Klimaatnieuws vanaf nu alleen op LinkedIn

Beste lezers, ik heb besloten mijn wekelijkse klimaatnieuws alleen nog te plaatsen op LinkedIn. Dat vermindert werk en schijfgebruik! Bovendien staat het daar als ‘Newsletter’ waar je je op kunt abonneren – dus verschijnt het vanzelf in je overzicht. Het archief vanaf november 2023 blijft hier voorlopig staan.

Klimaatnieuws 20 december: Bliksemse ammoniak, dansende zonnepanelen en aardbevingen

We krijgen weer geen witte kerst dit jaar. Het goede nieuws is dat dit niet aan klimaatverandering ligt: sinds 1901 is het maar acht keer voorgekomen, meldt Buienradar. Tegelijkertijd wordt de kans daardoor natuurlijk wel degelijk nóg kleiner. Maar gelukkig zijn er volop technische mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. En ook de politiek kan bijdragen, zo kun je lezen in deze Kersteditie van mijn klimaatnieuws.

Goed nieuws

De bliksem-reactor | Foto Douglas Levere/University at Buffalo

19-12 Bliksems! Reactor maakt ammonia uit lucht en stroom. Ammoniak is een uiterst belangrijke grondstof voor onder meer kunstmest. Maar het honderd jaar geleden ontwikkelde Haber-Bosch proces om deze stof te maken gebruikt nogal wat energie. Daardoor is de ammoniakproductie goed voor 2 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Onderzoekers van de University of Buffalo (VS) hebben nu het groene productieproces van ammoniak uit de natuur gekopieerd. Natuurlijk ammoniak ontstaat door een combinatie van bliksem en bacteriën: de bliksem splitst stikstof in de atmosfeer, waardoor er stikstofoxiden ontstaan. Wanneer die via regen in de bodem komen zetten bacteriën ze om in ammoniak. De onderzoekers bouwden een reactor waarin een plasma stikstof uit de lucht omzet in oxiden, die vervolgens door een katalysator worden opgenomen en omgezet in ammoniak. De hele reactie loopt op stroom, dus wanneer die groen is, is er geen uitstoot van broeikasgassen meer. De onderzoekers beschrijven hun reactor in het tijdschrift Accounts of Chemical Research. Zie ook dit nieuwsbericht.

Verder lezen

Klimaatnieuws 13 december: Planktonpoep, dode zeekoeten en vervuilend toerisme

Het tegengaan van klimaatverandering kost veel geld. Maar in de boeken van verzekeringsfirma’s kun je zien dat klimaatverandering zelf ook heel veel geld kost – maar liefst 600 miljard tussen 2002 en 2022. Voor elektrische rijders is er goed nieuws, de accu’s van auto’s blijken langer mee te gaan dan werd gedacht. Dat scheelt dan weer in de portemonnee.

Goed nieuws

Dierlijk plankton (midden) en algen | Illustratie Mukul Sharma

10-12 Klei kan planktonpoep sneller naar diepzee transporteren. Algen in de oceaan nemen veel kooldioxide op en zetten het om in biomassa. Plankton-diertjes eten dit de algen op en hun poep zakt deels naar de diepte van de oceaan, waardoor het langdurig verdwijnt. Dit is de ‘koolstofpomp’ van de oceaan. Maar veel algenresten worden al in de bovenste waterlaag door bacteriën opgegeten en omgezet in kooldioxide, die dan opnieuw in de atmosfeer komt. Onderzoekers van Dartmouth College (VK) hebben een manier bedacht om de koolstofpomp efficiënter te laten lopen. Dat zou kunnen door de oceaan tijdens algenbloei te besproeien met zeer fijne kleideeltjes. De algen blijven hieraan plakken en vormen zo klompjes die sneller naar de bodem zakken. Ook worden deze klompjes door dierlijk plankton opgehapt en vervolgens in dieper water uitgepoept (met de klei er nog aan). Op deze manier verdwijnt er veel meer koolstof naar de bodem van de oceaan, waar het langdurig blijft liggen. Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports. Zie ook dit nieuwsbericht.

Verder lezen

Klimaatnieuws 6 december: koeienscheten, lage wolken en afkalving in Alaska

December is een maand om gezellig binnen te zitten. Maar buiten is er nog steeds klimaatverandering, en dat heeft gevolgen. Die kunnen we tegengaan met slimme uitvindingen en goed beleid, maar soms zijn de gevolgen veel groter dan we dachten. Kortom, ook in deze aflevering van mijn klimaatnieuws weer goed en minder goed nieuws, en iets er tussenin.

Goed nieuws

Vleeskoeien in de weide, bij een apparaat dat het zeewiersupplement afgeeft | Foto Paulo de Méo Filho / UC Davis

2-12 Methaanproductie van runderen halveert dankzij zeewier. Vee produceert zo’n 14 procent van alle broeikasgassen die in de atmosfeer terechtkomen. Het gaat vooral om methaan, dat ze via boeren en scheten uitstoten. Bij proeven met vleeskoeien die losliepen in een weide ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat het bijvoeren van de dieren met zeewier de uitstoot van methaan kan halveren. Eerder was zo’n effect al gevonden bij dieren die op stal staan. Het zeewier supplement werd aangeboden in de weide, en de dieren kozen er zelf voor het te eten. Tests met andere supplementen die methaanproductie verminderen lieten juist slechte resultaten zien bij vrij grazende dieren. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Zie ook dit nieuwsbericht.

Verder lezen

Klimaatnieuws 29 november: geld, zwavel en hot spots

De klimaatconferentie COP29 is afgelopen, en de uitkomst is niet heel overtuigend. Het ging natuurlijk weer over geld, want klimaatactie is duur. Nou ja, het kost geld, maar niets doen is zeker vier keer duurder, blijkt uit nieuw onderzoek. Dit en meer in deze aflevering van mijn wekelijkse klimaatnieuws.

Goed nieuws

Irrigatie van Taro plantage in de Hunan Provincie, China | Foto Science

28-11 Landbouw kan helpen in strijd tegen klimaatverandering. De landbouw is zeer gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, maar is ook verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Een artikel in het tijdschrift Science betoogt dat de landbouw een belangrijke factor kan worden in het bestrijden van klimaatverandering. Juist door de grote uitstoot is er veel te winnen in de landbouw. De auteurs stellen een ‘ketenbenadering’ voor, van leveranciers van zaden of meststoffen tot aan de consument. Door gezamenlijk in te zetten op innovaties, zoals zaden voor klimaatbestendige gewassen, en bijvoorbeeld landbouwsubsidies te koppelen aan verduurzaming, is het mogelijk om een vergaande vergroening door te voeren. Daarbij is het ook belangrijk om kleine boeren te ondersteunen, en er voor te zorgen dat iedereen in de waardeketen een redelijk inkomen heeft. Zie ook dit nieuwsbericht.

Verder lezen

Klimaatnieuws 22 november: Nigeraanse huizen, conflicten in Oceanië en Spaanse olijfbomen

Klimaatverandering treft de hele aarde, maar de klimaatmodellen en de aanpak van klimaatverandering zijn grotendeels gebaseerd op een Westers perspectief. In deze editie daarom onder meer aandacht voor klimaatverandering in conflictgebieden. En er is interessant nieuws over koolstofbelasting – Duitsers zijn daar onder bepaalde voorwaarden enthousiast over!

Goed nieuws

De vijf mogelijke keuzes | Illustratie Nature Sustainability

21-11 Veel steun voor koolstofbelasting bij Duitse consumenten. Een koolstofbelasting op producten die bijdragen aan het broeikaseffect is een zeer effectieve methode om consumenten te laten kiezen voor producten die het klimaat minder schaden. Maar het is ook een erg impopulaire maatregel. Onderzoekers van de Ludwig-Maximilians-Universität München (Duitsland) hebben een manier gevonden om grote steun te krijgen voor zo’n belasting. De sleutel is wat de overheid gaat doen met het geïnde belastinggeld. Een groep van 1100 burgers kiezen uit verschillende opties, zoals investeren in groene energie, het ondersteunen van armere burgers of gebruik voor de landelijke begroting. De meest populaire keuze was een ‘koolstof-dividend’, dat aan iedere burger wordt uitgekeerd op basis van de verwachte inkomsten uit de koolstof belasting. Volgens de onderzoekers zou een vergelijkbare maatregel mogelijk zijn voor onder meer het terugdringen van plasticgebruik. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability. Zie ook dit nieuwsbericht.

Verder lezen

Klimaatnieuws 15 november: jubileum-editie!

Startpunt van mijn klimaatmars in 2023, bij de groep van ‘Groene kerken’

Bijna een jaar geleden, op 17 november, stuurde ik mijn eerste editie van dit wekelijkse klimaatnieuws de wereld in. Aanleiding was de klimaatmars van 12 november, waar ik in meeliep. Met een korte onderbreking tijdens de zomervakantie ging er iedere week een editie uit, op mijn website en vanaf de tweede editie ook via LinkedIn. Vandaag verschijnt de 50e editie, dus dat is een dubbel jubileum!

Er zijn verschillende redenen waarom ik deze nieuwsbrief maak. Het is allereerst belangrijk te laten zien wat de gevolgen zijn van klimaatverandering. Daarnaast is het goed aandacht te hebben voor nieuwe vindingen die de uitstoot van broeikasgassen kunnen terugdringen, of helpen bij klimaatadaptatie. En verder dwingt het mij om al dit boeiende en belangrijke nieuws bij te houden!

Het komend jaar zal er weer van alles gebeuren – van nieuwe weerrecords tot de acties van de Amerikaanse president Trump op het klimaatdossier. Ik ga daarom nog een tijdje door met deze nieuwsbrief, die ik in eigen beheer – en dus voor eigen rekening – produceer. Daarom onderaan deze nieuwsbrief een verzoek! Maar nu eerst de gebruikelijke berichten.

Verder lezen

Klimaatnieuws 8 november: Trump’s broeikasgas, waterstofmetingen en de Arctische toendra

Politiek en klimaatverandering zijn niet altijd even goede vrienden. Zo kan de verkiezing van Donald Trump als president van de VS zorgen voor een fikse extra uitstoot van broeikasgassen. Ook bezoekers van de klimaattop, later deze maand, zullen flink wat CO2 uitstoten door met privévliegtuigen te reizen. Er is beter nieuws over vaste stof batterijen en thermo-elektrische generatoren. Dat en meer in deze aflevering van mijn wekelijkse klimaatnieuws.

Goed nieuws

Experiment met een thermo-elektrische generator | Foto: Alex Walls, UBC Media Relations

7-11 Warmteverschil kan CO2 omzetten in nuttige grondstof. Ze zijn al vaker langsgekomen in deze nieuwsbrief: thermo-elektrische generatoren, die een warmteverschil omzetten in stroom. Onderzoekers van de universiteit van British Columbia (Canada) hebben een standaard thermo-elektrische generator gebruikt om kooldioxide om te zetten in koolmonoxide, de grondstof voor allerlei nuttige chemische verbindingen. Hun experimenten wezen uit dat een temperatuurverschil van 40 graden voldoende stroom oplevert om deze omzetting uit te voeren. Deze technologie is bijvoorbeeld te koppelen aan een geothermische installatie, tussen de aanvoer- en afvoerpijpen. Een meer extreme toepassing is het gebruik om een toekomstige kolonie op Mars te voorzien van basischemicaliën. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Device. Zie ook dit nieuwsbericht.

Verder lezen